APG voert voor een groot aantal werkgevers in de sectoren Overheid en Onderwijs verschillende uitkeringen uit. Deze uitkeringen zijn in de cao van elke werkgever vastgelegd.
Via APG kunt u de volgende uitkeringen aanvragen:
Let op: Bent u herplaatst binnen de sector Rijk, dan moet u de salarissuppletie aanvragen bij P-Direkt.
De substantieel bezwarende functie-uitkering (SBF-uitkering), de individueel naastwettelijke regeling (INR), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen-aanvullingen (WIA-aanvullingen) en de AOW-compensatie Brandweer en Rijkswaterstaat kunnen alleen door werkgevers worden aangevraagd.
Het online aanvragen van een uitkering bij APG gaat als volgt:
Het online aanvragen van een Reparatie 3de WGA-jaar bij APG gaat als volgt:
Het online aanvragen van een Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Hoger Beroepsonderwijs (ZAHBO) gaat als volgt:
Zet alle documenten die nodig zijn voor uw aanvraag alvast klaar en controleer of ze zijn opgeslagen als .pdf of .jpg bestand. Bestanden mogen maximaal 10 Mb groot zijn.
Soort uitkering | Benodigde documenten |
---|---|
Bovenwettelijke uitkering |
|
Bovenwettelijke uitkering Gemeente |
|
Bovenwettelijke uitkering personeel APG |
|
Loonaanvulling (een nieuwe baan tijdens uw bovenwettelijke uitkering) |
|
Loonaanvulling op datum ontslag (een nieuwe baan gelijk na uw ontslag) |
|
Salarissuppletie |
|
Garantie uitkering (een nieuwe baan tijdens uw bovenwettelijke uitkering, maar nu opnieuw ontslagen en een nieuwe WW-uitkering) |
|
Garantie uitkering op datum ontslag (u bent ontslagen bij een werkgever met een bovenwettelijke regeling, heeft gelijk een nieuwe baan, maar wordt nu opnieuw ontslagen en krijgt een WW-uitkering) |
|
Reparatie 3de WGA-jaar (u ontvangt een WGA-uitkering, deze heeft, door de aanpassing in de duurbepaling per 1 januari 2016, een kortere duur en de Reparatie 3de WGA-jaar repareert deze verkorting) |
|
Ziekte- en Arbeidsongeschiktheidsregeling Hoger Beroepsonderwijs (ZAHBO) |
|
De substantieel bezwarende functie-uitkering (SBF-uitkering), de individueel naastwettelijke regeling (INR), Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen-aanvullingen (WIA-aanvullingen) en de AOW-compensatie Brandweer en Rijkswaterstaat kunnen alleen door werkgevers worden aangevraagd.
Weet u niet zeker voor welke uitkering u in aanmerking komt? Klik dan op Uitkering aanvragen en beantwoord de vragen.
Uw aanvraag wordt in behandeling genomen als alle gegevens compleet en juist door ons zijn ontvangen. De wettelijke afhandeltermijn volgens de Algemene wet bestuursrecht is acht weken. Wij streven ernaar om onze beslissing binnen vier weken te sturen. Afhankelijk van gemaakte afspraken tussen APG en onze opdrachtgevers, kan deze termijn verschillen.
U ontvangt de beslissing per e-mail. Hierin laten we u weten of u wel of geen recht heeft op een uitkering. Als er sprake is van recht op een uitkering worden ook de duur en de hoogte ervan in de beslissing opgenomen. Uw voormalige werkgever ontvangt van elke beslissing een kopie.
De hoogte van een uitkering is afhankelijk van de regeling die op u van toepassing is en afhankelijk van hoeveel u naast uw uitkering (bijverdiensten) verdient. Als u recht heeft op een uitkering ontvangt u van ons een beslissing waarin de hoogte en de duur van uw uitkering staan aangegeven.
Afhankelijk van het soort uitkering of van gemaakte afspraken, kunnen de rechten en plichten per persoon verschillen. Klik hier voor de rechten en plichten tijdens een bovenwettelijke uitkering.
Zolang uw uitkering wordt uitbetaald, vult u maandelijks het verslag Werk en Inkomen in via MijnUitkering, tenzij anders met u is afgesproken. Via dit verslag informeert u ons over uw sollicitatieactiviteiten, eventuele werkzaamheden, eventuele andere inkomsten of uitkeringen en geeft u door wanneer u met vakantie gaat.
Let op: het niet of te laat insturen van het verslag Werk en Inkomen heeft tot gevolg dat u die maand geen betaling ontvangt. Zodra het nog openstaande verslag wordt ingestuurd, zal de betaling weer plaatsvinden.
Het maandelijks invullen van het verslag Werk en Inkomen is niet verplicht als u een salarissuppletie of Reparatie 3de WGA-jaar ontvangt.
Wijzigt er iets in uw situatie dat van invloed kan zijn op uw uitkering? Geef die wijziging dan binnen één week aan ons door. Voorbeelden van wijzigingen die van invloed kunnen zijn op een uitkering zijn:
U bent verplicht om gemiddeld minimaal één keer per week te solliciteren, zolang u geen vrijstelling van het UWV of uw voormalige werkgever heeft ontvangen.
Als sollicitatie-activiteiten geldt:
Let op: een website met vacatures doorzoeken telt niet als sollicitatie.
Let op: bent u ziek geweest in deze 6 maanden? Dan wordt deze periode niet verlengd.
Heeft u een brief met beslissing gekregen en bent u het hier niet mee eens, bijvoorbeeld omdat uw uitkering wordt verlaagd of uw aanvraag voor een uitkering is afgewezen? Neem dan contact met ons op zodat wij onze beslissing kunnen toelichten. Houd er rekening mee dat de uiterste datum waarop u een bezwaar kunt indienen, blijft staan.
Bent u het na afloop van het contact nog steeds niet eens met onze beslissing? Dan kunt u bezwaar maken. Dit kan alleen schriftelijk.
Heeft u al bezwaar gemaakt en bent u het niet eens met de beslissing op uw bezwaar? Dan kunt u hiertegen in beroep gaan. Dit kan alleen schriftelijk.
Let op: U kunt alleen bezwaar maken tegen een officiële beslissing. In de beslissing staat een bezwaarclausule of er wordt op een andere manier aangegeven dat u bezwaar kunt maken.
APG Afd. Sociale Zekerheid
Postbus 4880
6401 JR Heerlen
Bent u niet tevreden over APG, bijvoorbeeld omdat wij uw uitkering niet op tijd betalen of omdat wij niet terugbellen, terwijl dat is afgesproken? Laat het ons weten via het contactformulier of per e-mail naar socialezekerheid@apg.nl. Meestal komen we er samen uit. Lukt dat niet, dan kunt u een klacht indienen via e-mail naar socialezekerheid@apg.nl of per post naar:
APG Afd. Sociale Zekerheid
Postbus 4880
6401 JR Heerlen
Klachten worden door ons met zorg behandeld en u ontvangt zo snel als mogelijk een reactie.
Let op: dient u een bezwaar en klacht in over hetzelfde onderwerp, dan wordt uw klacht niet in behandeling genomen, maar meegenomen in de afhandeling van het bezwaar, conform de Algemene wet bestuursrecht opgenomen.